tisdag 22 juni 2010

Skicka presenter är tillfälle + förväntningar

Så var det dax att dona och fixa med en blogg som ska handla om att skicka presenter. Låter det trist? Ja, det kan kanske tyckas. Men jag tycker inte det. Gillar nämligen som fan att hitta på roliga och intressanta presenter åt nära och kära, familj och vänner. Och en sak som jag lärt mig när det gäller presenter är att upplevelsen av presenten ifråga i princip handlar om två grundläggande saker: tillfället och förväntningar. Jag ska förklara detta.

Tillfället att skicka present är avgörande



Tillfället att skicka present, eller för den delen överräcka presenten personligen, är avgörande för hur presenten i helhet kommer att tolkas; om den blir en miss eller en hit, omtyckt eller bortglömd på några sekunder. För det första är det såklart viktigt att en present anländer i rätt tidpunkt. Är det en födelsedag så ska presenten levereras på just denna dag. Inte dagen innan eller dagen efter; då kommer den att upplevas mer negativt. Sen är det klart svårt att alltid få presenten på plats i tid. Ska du skicka present till någon långväga kamrat eller släkting är det inte helt lätt att säkra en punktlig leverans eftersom denna aktivitet ligger utom räckhåll för direkt påverkar. Jag menar, för att denna process ska fungera måste ju dels företaget som du köper presenten av (om du nu köper present) lämna in den till fraktbolaget i tid, och sen måste i sin tur fraktbolaget (posten, citymail, feedex etc) göra sitt jobb med precision. Det är med andra ord lätt att det brister någonstans i kedjen och även om du har skickat presenten i tid så innebär det inte att presenten de facto kommer fram i tid.

Skicka present och gör vad kan



I detta med tidpunkt får du helt enkelt göra vad du kan. Undersök vilka leverantörer du kan lita på och välj i så stor utsträckning som möjligt den tryggaste lösning som finns. Sen är det bara att hålla tummarna och hoppas på att de andra momenten i fraktkedjan fungerar som de ska.

Tillfället handlar vidare också om vilket tillfälle som presenten gäller: är det en present för ett bröllop, en födelsedag eller handlar det om något annat: farsdag, krya på dig, inflyttningspresent etc. Presenter är aktuella vid massor av tillfällen i livet och utmaningen för dig som vill skicka present med hjärtat är att hitta den där presenten som passar precis för tillfället.

Sen handlar upplevelsen av en present också väldigt mycket om förväntningar. Du kan tycka att du inhandlat världens bästa present (att skicka present eller att skicka present, det är frågan...) men har mottagaren helt andra förväntningar på din present så kommer den inte att upplevas eller tolkas som du tror. Målsättningen för ett seriös present givare är att alltid överträffa mottagarens förväntningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar